Papież polskiej gastronomii

...rzekomo kiedyś tak nazwał mnie Maciej Nowak. Ciekawe, bo akurat ogłoszenie gwiazdek Michelin 2013 zbiegło się z konklawe i wyborem nowego papieża. Po 20 latach mojej pracy i 113 latach odkąd powstał najsłynniejszy na świecie przewodnik Michelin wreszcie Polska doczekała się pierwszej gwiazdki, którą został uhonorowany mój lokal Atelier Amaro*.

Radość/duma/emocje/łzy/ wszystko skumulowało się w tym jednym telefonie , który 14 marca wykonał do mnie nie kto inny, jak Rene Redzepi - najlepszy kucharz świata z kopenhaskiej Nomy. Takiego scenariusza nie wymyśliłby sam Tarantino, więc od totalnego zaskoczenia do euforii radości - wiadomość pomknęła po Polsce lotem błyskawicy. Jeszcze tego samego dnia 27 000 osób zajrzało na moją stronę www.atelieramaro.pl. Taki wynik świadczy o tym, że jest to wydarzenie ze wszech miar historyczne.



Nie zamierzam w tej chwili opisywać, tego co się stało. Chcę się raczej skupić na tym co warto przy tej okazji pamiętać i komu należy podziękować.

Żona / dzieci / rodzina - pierwsze i najważniejsze osoby tego sukcesu, bez nich takie poświęcenie i zaangażowanie nie było by możliwe. Kocham Was i mam nadzieję, że ten wspaniały moment wynagrodzi choć po części moją wieloletnią nieobecność w domu.

JAN WEJCHERT - człowiek, który otworzył drzwi dla polskiej gastronomii tworząc wspólnie z Maciejem Dobrzynieckim Polską Akademię Gastronomiczną. Mój przyjaciel / boss / wizjoner. Wspólne marzenie o zdobyciu pierwszej gwiazdki , dokończyłem na własny rachunek. Uważam jednak ,że należy się ona tak samo JEMU - dziękuje za możliwość rozwoju i wsparcie. Szacunek.

TEAM / ATELIER AMARO - wykonawcy i główni autorzy tego sukcesu. Praca z takim zespołem to czysta przyjemność - jestem pełen podziwu i cieszę się, że nie zawiodłem. Złożyłem obietnicę, że zdobędziemy - i zdobyliśmy. RAZEM.

PARTNERZY/STALGAST/GEGGENAU/POLYSCIENCE - nie chodzi tylko o sprzęt, ale o relacje/zaufanie/pomoc. O wsparcie i zaangażowanie w budowaniu pozycji Atelier na mapie świata.

PRZYJACIELE/KLIENCI/ŚWIAT GASTRONOMII - za motywację /kibicowanie /konstruktywną krytykę i patrzenie na ręce. Nie daliśmy ciała i nie spoczywamy na laurach....

MICHELIN/ RENE/FERRAN - dzięki tym ludziom i instytucjom można przeżyć tak niesamowite i pełne emocji chwile . Gwiazdka, która świeci nad Polską, przy Skwerze Kisielewskiego na Agrykoli jest znaczącym krokiem w rozwoju polskiej gastronomii. Dziś już wiemy, że można /że opłaca się/że trzeba próbować i realizować marzenia.

Trwa ładowanie komentarzy...